
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 

ON  
 

SEBI (DELISITING OF EQUITY SHARES) REGULATIONS, 2009  
 

These FAQs offer only a simplistic explanation/clarification of terms/concepts related 
to the SEBI (Delisting of Equity Shares) Regulations, 2009 [“Delisting Regulations, 
2009”]. Any such explanation/clarification that is provided herein should not be 
regarded as an interpretation of law nor be treated as a binding opinion/guidance 
from the Securities and Exchange Board of India [“SEBI”]. For full particulars of laws 
governing the delisting of equity shares, please refer to actual text of the 
Acts/Regulations/Circulars appearing under the Legal Framework Section on the SEBI 
website. 

1. What is meant by delisting of securities? 

The term "delisting" of securities means removal of securities of a listed company 

from a stock exchange. As a consequence of delisting, the securities of that 

company would no longer be traded at that stock exchange. 

2. What is the difference between voluntary delisting and compulsory 

delisting? 

In voluntary delisting, a company decides on its own to remove its securities from 

a stock exchange whereas in compulsory delisting, the securities of a company 

are removed from a stock exchange as a penal measure for not making 

submissions/complying with various requirements set out in the Listing agreement 

within the time frames prescribed 

3. What is the exit opportunity available for investors in case a company gets 

delisted? 

SEBI (Delisting of Securities) Regulations, 2009 provide an exit mechanism to the 

existing shareholders in the following manner: 

 Voluntary delisting whereby the exit price is determined through the Reverse Book 

Building process- The floor price is calculated in accordance with the regulations 

and the shareholders have to make a bid at a price either on or above the floor 

price. The exit price would be decided on the basis of bidding by the public 

shareholders. If the exit price so determined is acceptable to the promoter, the 

promoter pays that price to the investors and the investors can exit. 



Those investors who do not participate in the Reverse Book Building process have 

an option to offer their shares for sale to the promoters. The promoters are under 

an obligation to accept the shares at the same exit price. This facility is usually 

available for a period of at least one year from the date of closure of the delisting 

process. 

 Voluntary Delisting for a small company- Any company with paid up capital of less 

than Rs. ten crore and net worth less than Rs. twenty five crores, whose equity 

shares have not been frequently traded on any recognized stock exchange for a 

period of one year and has not been suspended for any non-compliance in the 

preceding one year would not be required to follow the Reverse Book Building 

process. In such cases, the promoter decides the exit price in consultation with the 

merchant banker. The promoter writes to all public shareholders informing the 

proposal for delisting. Once the requisite consent is received, the promoter makes 

payment of consideration for the same and the shareholders can exit. 

4. Whether a company listed on more than one stock exchange has to provide 

exit offer to shareholders in case it delists from one stock exchange but 

remains listed on the other stock exchange? 

A company which delists its equity shares from a recognised stock exchange but 
continues to remain listed on another recognised stock exchange would not be 
required to provide an exit opportunity to its shareholders provided the equity 
shares remain listed on any recognised stock exchange which has nationwide 
trading terminals. 

5. Whether the same merchant banker appointed to carry out due-diligence on 

behalf of the company in terms of Regulation 8(1A) of Delisting Regulations 

can act as a Manager to the offer? 

Yes, the same merchant banker can conduct due-diligence on behalf of the 

company and also act as the Manager to the Delisting Offer.  

6. What is the reference date for calculation of floor price under the delisting 

Regulations? 

The reference date for computing the floor price would be the date on which the 

recognized stock exchanges were notified of the board meeting in which the 

delisting proposal would be considered 

7. What would constitute demonstration of delivering the letter of offer to all 

the public shareholders in terms of the proviso to regulation 17(b) of 



Delisting Regulations in cases where atleast 25% of the public shareholders 

do not participate in the book building process? 

In this regard, it is clarified as under: 

a. If the acquirer or the Merchant Banker sends the letter of offer to all the 

shareholders by registered post or speed post through India Post and is able 

to provide a detailed account regarding the status of delivery of the letters of 

offer (whether delivered or not) sent through India Post, the same would be 

considered as a deemed compliance with the proviso to regulation 17(b) of the 

Delisting Regulations.   

 

b. If the Acquirer and Merchant Banker are unable to deliver the letter of offer to 

certain shareholders by modes other than speed post or registered post of 

India Post, efforts should be made to deliver the letter of offer to them by speed 

post or registered post of India Post. In that case, a detailed account regarding 

the status of delivery of letter of offer (whether delivered or not) provided from 

India Post would also be considered as deemed compliance with the proviso 

to regulation 17(b) of the Delisting Regulations. 

 

8. In case any third party acquirer makes a delisting offer instead of an open 

offer under regulation 5A of SEBI(Substantial Acquisition of Shares and 

Takeover) Regulations, 2011, whether the requirement of Board approval and 

MB due diligence would apply? 

Yes, the requirement of Board approval and due diligence by the Merchant Banker 

would apply in such cases as well. 

 

9. Can cash component of the escrow account in the delisting offer process be 

maintained in an interest bearing account?1 

Yes, the cash component of the escrow account may be maintained in an interest 

bearing account. However, the merchant banker shall ensure that the funds are 

available at the time of making payment to shareholders. 

10. Can the promoter of a small company, as defined under regulation 27 of 

Delisting Regulations, be considered to have complied with the condition 

                                                           
1 Inserted on 2-11-2015. 



under regulation 27(3)(d) if the public shareholders holding at least ninety 

percent of the public shareholding give their positive consent in writing to 

the proposal for delisting?2 

Yes, the promoter of a small company would be considered to have complied with 

the condition under regulation 27(3)(d) if the public shareholders, irrespective of 

their numbers, holding ninety percent or more of the public shareholding give their 

positive consent in writing to the proposal for delisting. (Please refer to SAT Order 

dated November 04, 2011 in the matter of V. T. Somasundaram and M/s. Trichy 

Distilleries & Chemicals Limited vs. Madras Stock Exchange and SEBI.) 

11. How does one tender one’s shares for delisting in the tender offer method?3 

In case the equity shares are held in dematerialized form: Eligible sellers may 

tender the equity shares through their respective stock broker by indicating the 

details of equity shares to be tendered under the delisting offer, during the normal 

trading hours of secondary market.  

In case the Equity Shares are held in physical form: Eligible sellers shall approach 

their respective stock broker along with the complete set of documents, as stated 

in public announcement / letter of offer, for verification procedures. Upon placing 

the bid, the broker will provide a slip generated by the exchange bidding system to 

the eligible seller, confirming registration of transaction. After placement of bid, the 

broker shall send the tender form along with slip and other relevant documents, to 

the registrar to the delisting offer, as specified in public announcement / letter of 

offer. 

12. How does one participate in the delisting in case one does not receive the 

tender/offer form?4 

In case the equity shares are in dematerialized form: Eligible sellers can make an 

application by providing the application in writing on plain paper, signed by the 

eligible seller, stating name and address of eligible seller, number of equity shares 

held as on the record date, client ID number, DP name/ID, beneficiary account 

number and number of equity shares tendered for the delisting offer. 

In case the equity shares are in physical form: Eligible sellers can participate in the 

offer by providing the application in writing on plain paper signed by the eligible 

                                                           
2 Inserted on 21-04-2016. 
3 Inserted on 05-08-2016. 
4 Inserted on 05-08-2016. 



seller stating name, address, folio number, number of equity shares held, share 

certificate number, number of equity shares tendered for the delisting offer and the 

distinctive numbers thereof, enclosing the original share certificate(s), copy of 

eligible sellers’ PAN card(s) and executed share transfer form in favor of the 

Company. Eligible sellers shall ensure that the relevant documents are tendered 

at the collection centres / registrar to the delisting offer, as mentioned in public 

announcement / letter of offer. 

In both cases above, eligible sellers will be required to approach their respective 

broker (along with the complete set of documents for verification procedures) and 

have to ensure that their bid is entered by their respective stock broker in the 

electronic platform to be made available by respective stock exchange, before the 

closing date as specified in public announcement / letter of offer. 

 

 

 

 

 

 


