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GENERAL MANAGER
INVESTMENT MANAGEMENT DEPARTMENT
DIVISION OF FUNDS-1
SEBI/HO/IMD/DF1/0W/P/2021/000003745/1
April 9, 2021

Paytm Money Limited
B-121, Sector-5,
Noida,

Uttar Pradesh- 201301

Dear Sir,

Sub: Request for interpretative letter under Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme,2003 in connection with Securities and Exchange
Board of India (Investment Advisers) Regulations, 2013 by Paytm Money Limited

(PML)

1. This has reference to your email dated October 08, 2020 and subsequent
communications including email dated March 23, 2021, seeking an interpretative letter
under the SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. In your letters and subsequent emails under reference you have, inter alia, represented
as follows:

2.1. Paytm Money Limited, is registered with SEBI as Investment Adviser (IA)
(INA100009859), Stock Broker (INZ000240532) and Depository Participant (IN-
DP-416-2019).

3. In view of the above, you have sought an interpretive letter under the SEBI (Informal
Guidance) Scheme, 2003 from SEBI on the following:

3.1. As per Reg. 22A of the SEBI (Investment Advisers) Regulations, 2013 (‘IA
Regulations”), SEBI permits a non-individual Investment Advisers (“IA”) to offer
execution services for its advisory clients without getting any commission or
brokerage. Currently PML does not charge advisory or execution fees, and intends
to avail of reimbursement of the service related out-of-pocket expenses such as

} KYC, PG, technology hosting, platform maintenance etc. form Asset Management
V Companies (AMC) whose direct plans they are selling, as PML is bearing the cost
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that the AMC would have borne in case the investments were directly routed

through them. SEBI may clarify that this is not in violation of the aforesaid
regulation.

Contmuatlon

3.2.As per Reg. 19(1)(d) of the IA Regulations and Point 2(ii) of SEBI Circular dated
September 23, 2020, there has to be a mandatory agreement between IA and
customers. SEBI may please clarify on whether PML can seek electronic consent
of the clients on all the points mentioned in Annexure A of the circular and share
the same with the client on their registered email address for their records and
reference. It would not only save expenses, it would also expedite the entire
process. PML would maintain all relevant records in this regard.

3.3.Principal Officer has been defined as per Reg. 2(1)(s) of the SEBI (Investment
Advisers) Regulations, 2013. In this regard, PML have requested SEBI to define as
what would be considered as, equivalent management body who is responsible for
the overall function of the business and operations, whether a committee
appointed by the Board of PML to oversee the advisory functions and operations
can be considered as a management body and a member of the said committee
can be appointed as a Principal Officer. Whether the Department Head in charge
of Advisory business who is a member of management advisory committee
appointed by the board can be appointed as Principal officer as such a person
would be responsible for the overall function of the advisory business.

4. QOur Comments

The submissions made in your letter and emails have been considered. Without
necessarily agreeing with your analysis, our response on the queries raised in your
communications are as under:

4.1.In terms of queries raised in para 3.1, the following may be stated:

i. Regulation 22A of |IA Regulations states that:

1) Investment adviser may provide implementation services to the advisory
clients in securities market:
Provided that investment advisers shall ensure that no consideration
including any commission or referral fees, whether embedded or indirect
or otherwise, by whatever name called is received, directly or indirectly, at
investment adviser's group or family level for the said service, as the case
maybe.

2) Investment adviser shall provide implementation services to its advisory
clients only through direct schemes/products in the securities market.
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3) Investment adviser or group or family of investment adviser shall not
charge any implementation fees from the client.

4) The client shall not be under any obligation to avail implementation
services offered by the investment adviser.

Contmuatlon

ii. Thus, Regulation 22A (3) restricts a registered |A or its group or family to
charge any implementation fees from its client. Further, Regulation 22A (1)
states that the IAs cannot receive any consideration, by whatever name called
and whether directly or indirectly, at the 1A’s group or family level for the said
implementation service given.

iii. In view of the above, PML cannot avail reimbursement of any amount for the
services given to its clients, from the Asset Management Companies whose
direct plans are being sold by them to clients.

4.2.In terms of the queries sought in para 3.2, the following may be stated:

i. As per the provisions of Regulation 19(1)(d) of the IA Regulations and the
SEBI Circular SEBI/HO/IMD/DF1/CIR/P/2020/182 dated September 23,
2020, an IA is required to enter into an investment advisory agreement with
its clients which cover mandatory terms and conditions as per the specified
format and maintain copies of the same. Further, the |As are required to
ensure that neither any investment advice is rendered nor any fee is
charged until the client has signed the aforesaid agreement and has been
provided a copy of the signed agreement.

i. In this regard, it is envisaged that a registered |IA shall not render any
investment advice until consent is received from its client on the terms and
conditions. Further, in order to ensure enforceability, an agreement was
mandated between IA and the client incorporating the terms and conditions
in the document as specified by the SEBI.

iii. Considering the same, it is stated that merely seeking an electronic consent
and sharing the same with the clients on their registered email addresses
may not be considered as sufficient compliance with |IA Regulations and
circular.

4.3.In terms of queries asked in para 3.3 the following may be stated:

i. Regulation 2(1)(s) of IA regulations defines the term “Principal Officer” as under:

)
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“principal officer” shall mean the managing director or designated director or
managing partner or executive chairman of the board or equivalent management
body who is responsible for the overall function of the business and operations of
non-individual investment adviser.]”

Contmuatxon

ii. In terms of definition of Principal Officer (PO) under the IA Regulations, only a
person who is the managing director or designated director or managing partner
or executive chairman of the Board or equivalent management body of the IA
can be appointed as a PO.

iii. Thus, Regulations mandates the head / member of the Board of directors of a
corporate |A to be responsible for the functions of the business and operations of
the IA. In the context of use of the term “equivalent management body”, the
same is understood to be in respect of non-individual 1As other than a company,
such as a Limited Liability Partnership which do not have Board of directors. In
such instances, the Executive Chairman of the aforesaid equivalent management
body can be the Principal Officer for the IA.

iv. In view of the above, a member of committee (including a Department Head in
charge of Advisory business) appointed by the board of IA to oversee the
advisory functions and operations cannot be the Principal Officer of the IA,
unless he is also the managing director or designated director or managing
partner or executive chairman of the Board or equivalent management body of
the IA.

5. This above position is based on the information furnished in your letters under
reference. Different facts or conditions might lead to different interpretation. Further this
letter does not express decision of the Board on the questions referred.

6. You may note that the above views are expressed only with respect to the clarification
sought in your letters under reference with respect to the Securities and Exchange
Board of India (Investment Advisers) Regulations, 2013 and do not affect the
applicability of any other law and requirements of any other SEBI Regulations,
guidelines and circulars administered by SEBI or of the laws administered by any other
authority.

Yours faithfully,

Manaswini Mahapatra



