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CHIEF GENERAL MANAGER
INTEGRATED SURVEILLANCE DEPARTMENT

ISD/OW/|}b28 /2018
April 12, 2018
D Thakurta
Company Secretary
Lumshnong, P.O-Khalichriat
Dist. - East Jaintia Hills
Meghalaya - 793210

Dear Sir,

Re: Request for Interpretive Letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme, 2003 in connection with the Securities and Exchange Board
of India (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015.

1. Please refer to your letter dated February 19, 2018 and subsequent amendment to the
above letter vide letter dated March 22, 2018, seeking an interpretative letter under the
Securities and Exchange Board of India (Informal Guidance) Scheme, 2003.
(hereinafter referred to as the “Scheme”).

2. In your letter under reference you have inter alia made the following submissions-

i.  Star Cement Itd ("STAR") is a company incorporated in Meghalaya and listed
on both NSE and BSE. The shares of the company are listed and traded with
effect from June 16, 2017 after obtaining relaxation granted from rule 19(2)(b)
of Securities Contract (Regulation) Rules, 1957 subsequent to the merger of
Star Ferro and Cement limited ( a listed company) with Star Cement Ltd.

ii. The company has framed an internal code of conduct as per the requirement of
Securities and Exchange Board of India (Prohibition of Insider Trading)
Regulations, 2015 (hereinafter referred to as “PIT Regulations™) and also
appointed a Company Secretary to act as the Compliance Officer.

ili.  Mr Sajjan Bhajanka, a promoter has sold certain number of shares in the open
market on 14" February 2018 (first leg of the transaction). He proposes to
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acquire a certain number of shares from Rajendra Chamaria, another promoter
through an inter-se transfer of shares to be executed on the stock exchange
platform (second leg), instead of off-market inter-se transfer which is exempted.
However the proposed acquisition shall be within 6 months of the sale. The
proposed transfer of shares would be subject to applicable provisions of the
Securities and Exchange Board of India (Substantial Acquisition of Shares and
Takeovers) Regulations, 2011.

3. Youhave made reference to the following Regulations of PIT Regulations in your letter

i.  Regulation 8(1) of the PIT Regulations, mandating the formulation and
publishing on its website of a code of practices and procedures for disclosure of
Unpublished Price Sensitive Information (“UPSI”).

ii.  Definition of certain key terms from PIT regulations, specifically the definitions
of Insider, promoter, trading and unpublished price sensitive information are
cited verbatim.

ili.  Additionally Regulation 4 (1)(i) of Chapter II of PIT Regulations regarding
exemption in respect of trading when in possession of UPSI, in respect of inter
se promoter transfer, is also cited and is reproduced as under

“the transaction is an off-market inter-se transfer between promoters who were
in possession of the same unpublished price sensitive information without being
in breach of regulation 3 and both parties had made a conscious and informed
trade decision;”

iv.  Furthermore, Clause 10 of Minimum Standards for Code of Conduct to
Regulate, Monitor and Report Trading by Insiders in Schedule B of PIT
Regulations is also cited and reproduced below-

“The code of conduct shall specify the period, which in any event shall not be
less than six months, within which a designated person who is permitted to trade
shall not execute a contra trade. The compliance officer may be empowered to
grant relaxation from strict application of such restriction for reasons to be
recorded in writing provided that such relaxation does not violate these
regulations. Should a contra trade be executed, inadvertently or otherwise, in
violation of such a restriction, the prafits from such trade shall be liable to be
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disgorged for remittance to the Board for credit to the Investor Protection and
Education Fund administered by the Board under the Act.”

4. Inreference to the factual background provided earlier, you have reiterated the relevant
facts as below:

i. A Promoter being a Key Managerial Personnel is supposed to be privy to UPSI
at all times as he is involved in the day to day affairs of the Company. So, he
will be an insider as per the regulations.

ii.  Trading has been given an exhaustive definition in the Act. The definition
defines any buying and selling under trading and does not specifically exclude
inter se transfer among promoters from the ambit of trading. In the given
scenario, six months have not elapsed since the sale of the shares. Hence any
transfer by the promoter may also amount to contra trading,

iti.  The promoters being the designated person cannot execute a contra trade within
6 months as per the minimum standards of the code of conduct as per the said
regulations.

But the compliance officer has been empowered to grant relaxation from such
strict application on a case to case basis and the reasons have to be recorded in
writing.

iv.  Further, as per the recent guidance note dated August 24, 2015 issued by SEBI
where in certain clarifications have been given regarding contra trade
transactions, transactions like issue of ESOPs buy back offers, open offers,
rights issues, FPOs etc., have been exempted and restriction of ‘contra-trade’
shall not apply in such matters.

v.  Wherever specific exemptions have been provided, the same may be used in
that situation and context only.

vi. An inter se transfer between promoters does not bring any change in the
shareholding pattern of the promoters and public, only the hands of the
promoters are changed. Further all the promoters of the Company are expected
to have same kind of information regarding the Company. So a transfer among
them will be based on the same grounds.

vii. It is believed that the proposed inter se transfer will not give any undue
advantage to the promoters or have any impact on the public shareholding
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5. In the light of aforesaid submissions, you have sought an interpretive letter on the
following questions:

i.  Whether the proposed inter-se transfer on the stock exchange platform between
the promoters by way of purchase of shares by the same promoter who had
earlier sold shares within a prior period of six months in the open market will
violate any provision of the PIT regulations and attract any penal provisions.

ii.  After the inter-se transfer of shares between the promoters, if the same promoter
who had acquired shares from another promoter wants to sell shares in the open
market within six months of the inter-se transfer (third leg), will the same violate
the provisions regarding contra trade as provided in the PIT Regulations.

iii. ~ Whether provisions of contra-trade apply to promoters individually or whether
the entire promoter group is considered the same. For example, if a single
promoter has executed a trade, then whether the restrictions on contra trade
apply to him individually or will it apply to the entire promoter group.

Without necessarily agreeing with your analysis given in your above mentioned letter, our
views on the issues raised by you are as under-

6. At the outset it may be pertinent to point out that PIT Regulations by nature are
prohibitive in nature and the applicability of its provisions, is with respect to Insiders
and such concerned securities to which a UPSI might pertain so that there is no undue
advantage accrued to such class of investors, on account of their access to UPSI; at the
expense of other investors or general market participants.

i.  With respect to the queries mentioned at para 5(i) and 5(ii), attention maybe
drawn to Clause 10 of Schedule B of the PIT Regulations which states as under-

“10. The code of conduct shall specify the period, which in any event
shall not be less than six months, within which a designated person who
is permitted to trade shall not execute a contra trade. The compliance
officer may be empowered to grant relaxation from strict application of
such restriction for reasons to be recorded in writing provided that such
relaxation does not violate these regulations..........."

Attention may also be drawn to Regulation 4(1) and 4(1) (i) of Chapter II of
PIT Regulations which reads as under:

“4. ¢1) No insider shall trade in securities that are listed or proposed to be listed on a
stock exchange when in possession of unpublished price sensitive information:
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Provided that the insider may prove his innocence by demonstrating the circumstances
including the following: —

(i) the transaction is an off-market inter-se transfer between promoters who were in
possession of the same unpublished price sensitive information without being in breach
of regulation 3 and both parties had made a conscious and informed trade
decision; ..........."

Thus, even if a transaction constitutes a contra-trade, the compliance officer if
empowered by the Board of Directors, may in appropriate cases, grant relaxation
to the concerned designated person from the strict applicability of the provisions
of contra trade provided that such grant of relaxation, does not result in the
violation of the PIT Regulations in any other manner.

Upon a harmonious reading of the above provisions, it may be inferred that the
proposed on-market inter-se transfer between the promoters by way of purchase
of shares by the same promoter who had earlier sold shares within a prior period
of six months in the open market, may not qualify to claim the defence as
contemplated in clause (i) of the proviso to Regulation 4(1) of PIT Regulations,
which otherwise would have been available in case of off-market inter-se
transfer. Thus, as against an off-market inter-se transfer as contempiated in
clause (i) of the proviso to Regulation 4(1), an on- market transaction as
conceived at the second leg may not qualify for grant of relaxation from strict
applicability of provisions of contra-trade, from the Compliance Officer.

In view of the above, since the second leg of the transaction itself would not sail
through, the third leg of the transaction (i.e. the sale in open market, of those
shares which are proposed to be acquired from the promoter in the second leg)
becomes redundant and hence does not warrant a reply.

ii.  With respect to the third query, attention may be drawn to Regulation 9 of the
PIT regulations which states as under-

“The board of directors of every listed company and market intermediary shall

formulate a code of conduct to regulate, monitor and report trading by its
employees and other connected persons towards achieving compliance with
these regulations, adopting the minimum standards set out in Schedule B to
these regulations, without diluting the provisions of these regulations in any
manner.”
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Further to the above, Schedule B of PIT Regulations provides the minimum
standards of Code of Conduct to Regulate, Monitor and Report Trading by
Insiders. Reference may be made to Clause 3 of Schedule B of the PIT
Regulations which states as under-

“3. Employees and connected persons designated on the basis of their

functional role (“designated persons”) in the organisation shall be governed
by an internal code of conduct governing dealing in securities. T he board of
directors shall in consultation with the compliance officer specify the
designated persons to be covered by such code on the basis of their role and
function in the organisation. Due regard shall be had to the access that such
role and function would provide to unpublished price sensitive information in
addition to seniority and professional designation.”

Consequent to the above provisions, it may be inferred that, restrictions on
contra trade as per clause 10 of Schedule B, do not apply to the promoter group
per se. Such restrictions on contra-trade apply individually to persons, including
promoters, who are identified as ‘designated persons’.

7. The above position is based on the information furnished in your letter under reference.
Different facts or conditions might lead to a different result. Further, this letter does not
express a decision of the Board on the question referred.

8. You may also note that the above views are expressed only with respect to the
clarification sought in your letter under reference with respect to the PIT Regulations
and do not affect the applicability of any other law or requirements of any other SEBI
Regulations, Guidelines and Circulars administered by SEBI of the laws administered
by any other authority.

Yours faithfully,



