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SEBI/HO/MRD2/MRD2_DDAP/P/OW/2022/028927/1 /2022
July 18, 2022

M/s Club Millionaire Financial Services Pvt Ltd
2" Floor, Butler's Business Centre,

12" Cross Road, Panampilly Nagar
Kochi-682036, Kerala India

Sir,
Subject: Request for Interpretive letter under the Securities and Exchange Board of

India (Informal Guidance) Scheme, 2003 from Club Millionaire Financial Services
Pvt. Ltd.

1. This has reference to your letter dated January 27, 2022 seeking informal guidance
by way of an interpretive letter under the SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003
(the “Scheme”) and subsequent correspondence exchanged vide email dated
March 02, 2022 in this regard.

2. Vide your letter and subsequent correspondence under reference, you have
represented Club Millionaire Financial Services Pvt. Ltd. as a Registered Portfolio
Manager with SEBI (Reg. No. INP000005380).

3. In that context, you have sought interpretive letter from SEBI on the following issues:

3.1. “Regulation 2(1) (q) of the SEBI (Substantial Acquisition of Shares and Takeovers)
Regulations, 2011: Whether a portfolio manager and its client, who is an acquirer are to
be considered as Person Acting in Concert (“PAC”) in the situation as mentioned above.
Whether the Portfolio Manager is accountable for the securities held by PMS (Porifolio
Management Services) investors outside its PMS arrangement?

3.2. Regulation 22(3) of SEBI (Depositories & Participants) Regulation 2018: Whether, in
light of above mentioned facts, prior approval of the board has to be obtained for
acquiring above 5% of the total paid up equity capital of CDSL, in the capacity as a
Porifolio manager?”

4. In this regard, it may be noted that we have considered your submission in your letter
under reference and without necessarily agreeing to your analysis, our views on the
queries raised by you are as under: \' \
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4.1. In terms of queries raised at para 3.1, the following is informed:

i. In terms of the Reg. 2(1)(q) of SEBI (Substantial Acquisition of Shares and
Takeover) Regulations, 2011 (the “SAST Regulations”),

“(q) “persons acting in concert” means,—

(1) persons who, with a common objective or purpose of acquisition of shares or
voting rights in, or exercising control over a largel company, pursuant to an
agreement or understanding, formal or informal, directly or indirectly co-operate
Jor acquisition of shares or voting rights in, or exercise of control over the target
company.

(2) Without prejudice to the generality of the foregoing, the persons falling within
the following categories shall be deemed to be persons acting in concert with
other persons within the same category, unless the contrary is established —

(xi) a porifolio manager and its client, who is an acquirer;”

ii. In view of the above mentioned provision, a Portfolio Manager along with its
clients shall be deemed to be persons acting in concert (the “PACs”), unless
the contrary is established. A portfolio manager advises or directs or
undertakes on behalf of the client, the management and administration of
portfolio of securities of the clients. Moreover, regulation 22(1) of the PMS
Regulations requires the portfolio managers to enter into an agreement with
the client which defines their relationship, inter se, and sets out their mutual
rights, liabilities and obligations. In case the securities are purchased outside
the said PMS arrangement, the portfolio manager and its client may not be
said to be PACs. The aforementioned understanding is without prejudice to
the general definition of the term PAC as mentioned under Regulation
2(1)(q)(1) of the SAST Regulations.

iii. Accordingly, a portfolio manager may not be held accountable for securities
held by its clients outside the PMS arrangement.

4.2. In terms of queries raised at para 3.2, the following is informed:

i. In terms of the regulation 22(3) of the SEBI (Depositories and Participants).

Regulations, 2018 (the “DP Regulations”),

“Any person eligible 1o acquire or hold more than five percent of the paid up
equity share capital under sub-regulation (1) and sub-regulation (2) of regulation
21 may acquire or hold more than five percent of the paid up equity share capital
of a depository only if the person has obtained prior approval of the Board.”
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ii. The above provision clearly states that a person who is eligible under
regulation 21(1) and 21(2) of the DP Regulations is required to obtain a prior
approval of SEBI for acquiring or holding more than 5% of paid up equity
share capital in a depository.

iii. Therefore, in view of the reply to query 1 at para 4.1, prior approval of the
Board is required only when the holding exceeds 5%, pursuant to the
agreement between the portfolio manager and the client.

5. The above position is based on the information furnished in your letter under
reference. Further this letter does not express a decision of the Board on the

questions referred.

6. You may also note that the above position/law is expressed only with respect to the
clarification sought in your letter under reference in respect to the Regulations as
referred above and does not affect the applicability of any other law or requirement of
any other SEBI Regulations, Guidelines and Circulars administered by SEBI or the

laws administered by any other authority.

Yours faithfully,

AL

Page 3 of 3



