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Securities and Exchange

Board of India
CHIEF GENERAL MANAGER
INTEGRATED SURVEILLANCE DEPARTMENT
ISD/OW/ 9966/72017
April 28, 2017

Bina Chandarana

Kotak Mahindra Bank Limited
27BKC, C 27, G Block

Bandra Kurla Complex
Bandra (East), Mumbai 400051

Dear Madam,

Re: Request for Interpretive Letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme, 2003 in connection with the Securities and Exchange
Board of India (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015.

1. Please refer to your letter dated March 1, 2017 seeking an interpretative letter under
the SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. You have, inter alia, represented before us as follows-

i.  You refer to Regulation 7(2) (a) of the SEBI (Prohibition of Insider Trading)
Regulations, 2015 [hereinafter referred to as the said "SEBI PIT Regulations,
2015"] requiring every promoter, employee and director of the company to
disclose to the company the number of such securities acquired or disposed of
within two trading days of such transaction if the value of the securities traded,
whether in one transaction or a series of transactions over any calendar
quarter, aggregates to traded value in excess of ten lakh rupees or such other
value as may be specified. You have also referred to Regulation 7(2)(b) of PIT
regulations, in terms of which, the company has to notify the particulars of
such trading to the stock exchanges on which the securities are listed within
2(two) trading days of receipt of the disclosure or from becoming aware of
such information, IN explanation to Reg. 7(2)(b) — it is clarified for the
avoidance of doubts that the disclosure of the incremental transactions after
any disclosure under this sub-regulation, shall be made when transactions
effected after the prior disclosure cross the threshold specified in clause (a) of
sub-regulation (2).

ii.  Further, you have made the case that there could be some transactions, e.g.
Bonus, shares received pursuant to the scheme of amalgamation/demerger, gift
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or off market transaction like transfer of shares to a family trust account,
where the traded value is Nil and the same cannot be considered for
computing the threshold limit of ten lakh rupees. The Regulations do not
provide clarity with regard to the disclosure to be made in respect of such
transactions in the prescribed form C by the concemned
promoter/employee/director to the company and in turn by the company to the
stock exchanges.

3. In the light of aforesaid submissions, you had sought an interpretive letter on the
following queries:

i.  Whether disclosure in Form C pertaining to the change in the holdings of
securities needs to be made in case of some transactions e.g. Bonus, Shares
received pursuant to the Scheme of Amalgamation/Demerger, Gift or Off
market transaction like transfer of shares to a family trust account where there
is no consideration amount involved .i.e. the traded value of securities is nil?

ii. In case the answer to the above query is affirmative then at what value should
the aforesaid transactions be disclosed?

4. In view of the above queries, it is stated that without necessarily agreeing with your
analysis given in your letter under reference, our views on the said queries raised by
you are as under-

i.  With regard to your first query mentioned at para 3(i) above, the following
provisions of the said SEBI PIT Regulations, 2015 may be applicable-

Regulation 7(2)(a) of the said PIT Regulations, 2015 states that;

Every promoter, employee and director of every company shall disclose to the
company the number of such securities acquired or disposed of within two
trading days of such transaction if the value of the securities traded, whether
in one transaction or a series of transactions over any calendar quarter,
aggregates to a traded value in excess of ten lakh rupees or such other value
as may be specified.

From the above it is understood that number of securities acquired or disposed
beyond the given threshold have to be disclosed, itrespective of the mode of
acquisition or disposal. Therefore, with respect to the first query, disclosure
pertaining to change in holdings of securities needs to be made; by the
concerned promoter/employee/director to the company and in turn by the
company to the stock exchanges.
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At the same time, it may be pertinent to point out that the said SEBI PIT

Regulations, 2015 are primarily aimed at preventing abuse by trading when in
possession of unpublished price sensitive information ("UPSI"). The same is
inter alia also mentioned in the explanatory note under Regulation 6(2) of PIT
Regulations, in Chapter III covering Disclosure of Trading by Insiders as well.
Accordingly, various provisions of PIT Regulations, including disclosures, are
in respect of UPSI relating to a security or -in respect of trading by persons
who may have access to such UPSL Therefore, any willful trading by such
insiders is either prohibited; when in possession of certain UPSI; or otherwise
required to be disclosed beyond a certain threshold.

In cases, wherein the person getting allotment of shares has no role in the
transaction in question and relevant information or disclosure of such
transaction is already in the public domain, for eg, in case of bonus shares or
shares received pursuant to Scheme of amalgamation/demerger etc, a separate
disclosure may not be necessary. For all other instances as quoted by you, like
off market transaction or gifts, disclosure must be made in accordance with
provisions of PIT Regulations.

. With respect to the second query, the term value of securities traded is
interpreted as the prevailing market value of the securities on the day they
were acquired or disposed off. The same may be used for the purpose of
calculation of threshold value beyond which disclosure is required; and must
also be disclosed in the referred form.

5. The above position is based on the information fumished in your letter under
reference. Different facts or conditions might lead to a different result. Further, this
letter does not express in any way a decision of the Board on the question referred.

6. You may also note that the above views are expressed only with respect to the
clarification sought in your letter under reference with respect to the PIT Regulations
and do not affect the applicability of any other law or requirements of any other SEBI
Regulations, Guidelines and Circulars administered by SEBI or the laws administered
by any other authority.

Yours faithfully,

==

Sunil Kadam






