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SEBI/HO/IMD/DF1/0W/P/2022/ 2143 ,l
May 20, 2022

M/s Guardian Capital Investment Advisors Private Limited
4B, 4t Floor Saha Building,

8-2-616/1, Road No. 11 Banjara Hills,

Hyderabad — 500 034

Telangana, India

Mobile- 9560030404

Email — aseem.gupta@gcia.in

Dear Sir,

Sub: Request for interpretative letter under the Securities and Exchange Board
of India {(Informal Guidance) Scheme, 2003 in connection with the Securities and

Exchange Board of India (Investment Advisers) Regulations, 2013 by Guardian
Capital Investment Advisors Private Limited:

1. This has reference to your letter dated March 04, 2022 seeking an interpretative
letter under the SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003 (the “Scheme”).

2. In your letter under reference, you have represented yourself as a SEBI
registered Investment Adviser with registration number INA200005380. Further, you
have sought an interpretive letter under the Scheme from SEBI on the following issues:

i, “SEBI Provision: Any portion of AUA held by the client under any pre-existing
distribution arrangement with any entity shall be deducted from AUA for the
purpose of charging fee by the IA.” SEBI Circular Sept 23, 2020, Clause 2 (iii)

(4)(c).

a) Before the change in regulation, if there were both financial planning &
distribution clients being managed by the RIA under the regular mode of
MF investments, then as per the new regulation, all those wishing to
continue financial planning were to be moved to direct mode of MF before
Apr 1, 2021. If a distribution client in the future (post-Apr 1, 2021 '} wants to

V also get financial planning advice from us and wants to move to an Advisory

, __ arrangement, are we allowed to do that?
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b} In that case, additional money invested by the client will be in direct mode
while the older investments will continue to be as the pre-existing
distribution arrangement. Please let us know if that is allowed.”

ii. “SEBI Provision: " IA shall, wherever applicable, advice direct plans (non-
commission based) on products only" - SEBI Circular Sept 23, 2020, Clause 2(i}(h)

Given the current interest rate scenario, we find that Fixed Deposits (FDs) of
certain banks and NBFCs offer better interest rates as compared to debt-based
mutual funds. They make better investment recommendations for clients looking for
debt investments. But currently, no such FDs are available in the regular mode of
investing.

In this scenario, it makes more sense for us to advise FDs with the regular mode of
investment so that the clients are not charged excessively (since there is no option
of lower direct fees being charged by the bank/ NBFC).

The same is also true for some other products like Private Equity funds.

a) Our question is - "For such products, can we advise an advisory client with
regular mode and earn commissions from the product manufacturer, as that is
more favorable for the client?"

iii.  “SEBI Provision: "IA shall charge fees from a client under any one mode i.e. (4)
or (B) on an annual basis. The change of mode shall be effected only afier 12 months
of onboarding/last change of mode. "SEBI Circular Sept 23, 2020, Clause 2 (iii)

(B)(D).

a) Our question is that in case add-on services are provided to the client (for
example, tax filing service, expense management services, etc. provided by the
RIA), can a separate fixed fee be charged for the same along with the AUA
based fee being charged for investment advisory.

b) Also, additionally, for a distribution client can we provide advisory services
such as financial planning and not charge them? Eg taxes, financial plans”

3 The submissions made in your leiter have been considered, and without
necessarily agreeing with your analysis, our views on the queries raised in your letter
are as under:

3.1  With Regards to query 2.i.a) and 2.i.b), the following is informed:

i. Regulation 22 of the SEBI (Investment Advisers) Regulations,
2013 (the “IA Regulations”) states as under:

Q/
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“1) ...

(2 ...

(3) A non-individual investment adviser shall have client level segregation at
group level for investment advisory and distribution services

Explanation. —

(i) The same client cannot be offered both advisory and distribution services
within the group of the non-individual entity.

(ii) A client can either be an advisory client where no distributor consideration
is received at the group level or distribution services client where no advisory
fee is collected from the client at the group level.”

ii. Further, relevant provisions of the SEBI Circular dated
September 23, 2020 states as under:

“(a) Existing clients, who wish o take advisory services, will not be eligible
for availing distribution services within the group/family of IA. Similarly,
existing clients who wish to take distribution services will not be eligible for
availing advisory services within the group/family of IA.

(b)A new client will be eligible to avail either advisory or distribution services
within the group/family of IA. However, the option to avail either advisory
services or distribution services shall be made available to such client at the
time of on boarding

(...

(d) The client shall have discretion to continue holding assets prior to the
applicability of this segregation under the existing advisory/distribution
arrangement. However, the client shall not be forced to liquidate/switch such
existing holdings.”

ii. Thus, in terms of the IA Regulations, it is mandatory for the non-
individual investment adviser (the “lA”) to maintain a client level
segregation and the same client cannot be offered both advisory and
distribution services within the group of the non-individual 1A in view of
the regulation 22(3) of the IA Regulations.Further clients shall have the
discretion to continue to hold assets prior o the applicability of the
aforesaid provision, under the existing advisory/distribution arrangement
with the IA.

3.2  With regard to query at para 2.ii.a), in view of the SEBI Circular dated
September 23, 2020 which, inter afia, states that “I4 shall, wherever applicable,
advice direct plans (non-commission based) on products only”, it is informed that the
extant provisions envisage |As advising its clients only in direct plans on
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products and not on regular mode. Thus, you may advise your clients only in
respect of products where direct plans are available.

3.3  With regards to query 2.iii.a) and 2.iii.b), the following is informed:

i. With regards to query 2.iii.a), while you have quoted Clause
2(iii}(BXb) of the SEBI Circular dated September 23, 2020 which
mentions that an |IA can charge fee from a client in either asset under
advice mode or fixed fee mode, your query at 2.iii.a) does not pertain
to the same. Thus, you have not cited the correct legal provision for
interpretation purposes. Therefore, the same is not being addressed in
view of the guideline 8(iv) of the Scheme.

i. With regards to query 2.iii.b), as per the IA Regulations and
circular dated September 23, 2020, an IA is required to ensure clear
segregation of advisory and distribution clients. Thus a client can be
provided either of advisory or distribution services by the IA.

4. This above position is based on the information furnished in your letter under
reference. Different facts or conditions might lead to different interpretation. Further
this letter does not express decision of the Board on the questions referred.

5. You may note that the above views are expressed only with respect to the
clarification sought in your letters under reference with respect to the SEBI (Investment
Advisers) Regulations, 2013 and do not affect the applicability of any other law and
requirements of any other SEBI Regulations, guidelines and circulars administered by
SEBI or of the laws administered by any other authority.

Yours faithfully,

Manaswini Mahtpatra



